image004.jpg

 

(c) Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Ad laurum non aurum

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Spellingvarianten: Lauwerens, Lauwerin, Laurin, Lauwaerts, Lauwers.

2 Bronnen o.m. “Généalogies de quelques familles des Pays-Bas”, 1774 en elders vermelde genealogische naslagwerken van o.m. de Franse adel.

3 Zie ook achtergrondverhaal bij Willemar Lauwereyns van Diepenhede.

 

image004.jpg

© Foto’s Patrik Lauwens, Brugge, 1985

 

Voorouders  - Jan Lauwereyns van Diepenhede, 1270 Brugge

Jan Lauwereyns image002.jpg werd geboren omstreeks 1248 in Brugge als zoon van ridder Odin  Lauwereyns van Diepenhede  image002.jpg en Joanna van Velthuysen. Hij  was ridder en huwde omstreeks 1270 in Brugge1.

 

 

Ouderlijk gezin: Lauwereyns- van Velthuysen, 1295, Brugge/Gent

 

Kinderen uit dit gezin:

 

·         Nn. Lauwereyns image017.jpg werd geboren omstreeks 1271 in Brugge.

 

Het was bij kleinzoon Arnold Lauwereyns dat de laurierboom in sinopel werd toegevoegd aan het familiewapen van de drie merlettes. We weten niet met zekerheid of de niet-genoemde Lauwereyns het familiewapen van zijn vader voerde, met zilveren merlettes op een zwarte achtergrond. Mogelijk was er onzekerheid over de heraldische kleuren, waardoor de kleur van de onderlaag (rood) werd overgenomen in het familiewapen van zijn zoon Arnold.

 

De naam van de zoon wordt verzwegen (vermeld als “Nn.” of non-nommé, niet genoemd) in de genealogie van de Franse adel.  Maar de vader is bekend, met name ridder Jan Lauwereyns, een zoon van ridder Odin Lauwereyns van Diepenhede. De niet-vermelding lijkt bewust en moet te maken hebben gehad met een disloyauteit van de zoon ten opzichte van de leenheer Frankrijk in het conflict met de Vlaamse edelen rond Gwijde van Dampierre rond de eeuwwisseling – denk maar aan de Slag der Guldensporen in 1302 en de Brugse metten3.

 

 

image003.jpg image004.jpg

Afbeeldingen: stadhuis Brugge