Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Sommige bronnen vermelden Cadzand als geboorteplaats.

2 Dit lijkt ons onmiskenbaar, al doen heel wat Anglofiele genealogen hun best om hypothesen rond een 'Britse' of zelfs een 'Romeinse' oorsprong te lanceren.

3 Aline de Warenne was geboren omstreeks 1120 in Surrey, Engeland, en overleed op 12 juni 1178 in Huntington, Engeland. Zij kwam voor als personage in de roman “Lords of the White Castle” van Elisabeth Chadwick uit 2013 en wordt er vermeld als nicht van William Longsword. Dit was een familie met Vlaamse en Engelse wortels. Een verwante, Willem de Warenne, Earl of Surry, overleed tijdens een kruistocht in 1147. Een voorouder die ook Willem de Warenne heette en die leefde tussen 1035 en 1085, was één van de belangrijkste Normandische edelen in Engeland. Hij was gehuwd met Gundrada (1055-1085), de zus van een Vlaamse edelman, was voogd van de abdij van Sint-Bertinus te Sint-Omaars en was Earl of Chester in Engeland. Zijn zoon Reinoud erfde de Vlaamse bezittingen. Er waren ook banden met het huis de Lancaster via het huwelijk van dochter Gundred, en met koning Hendrik van Schotland via het huwelijk met dochter Ada.

4 Afstammelingen van Normandische 'Noormannen'.

5 Zie ook artikel over de Vlaamse emigratie naar Engeland en Schotland vanaf de 11e eeuw.

6 In Brugge was er vanaf 1302 een gilde van edelsmeden, en zij waren tot in Engeland bekend voor hun ambacht. De edelsmeedkunst was de eeuwen daarvoor al bekend. Zie onder meer meldingen in de stadsrekening van Brugge in 1290-1292; proefschrift van Silke Mulaert in 2012; bewerking van de stadsrekeningen van Brugge door Wyffels in 1965; auteur J. Gaillard in de 19e eeuw; verhaal van de Gentse poorters in 1434.

7 Ook de (Franse) variant Laurence (tegenover de "double v" in de Franse taal of de "double u" in de Engelse taal) kwam voor. In de Franse taal zou eeuwen later ook de spelling "Laurin" opduiken als klanknabootsing van "Lauwerijn" in Vlaanderen. Terwijl later varianten met de "ij" bleven bestaan, ontstonden ook schrijfvarianten als Lauwerens in het Graafschap Vlaanderen en het Hertogdom Brabant, waaruit dan weer Lauwers, Lauwerts en Lauwens ontstonden.

8 In juli 1338, het jaar daarop, deed hij een poging om Antwerpen aan te vallen. Zie literatuur over de Honderdjarige oorlog en Edward III. Robert Lawrence had overigens in Lancaster een naamgenoot, geboren tussen 1290-1294, als zoon van John Lawrence en Margareth Chesford.

9 Tijdens deze kruistocht zou Diederik van de Elzas de relikwie van het Heilig Bloed meebrengen naar Brugge.

10 Jago van Cadsant, werd aan het begin van de 9e eeuw aangesteld door Liederik De Buck, de forestier van het graafschap Vlaanderen. Jago kreeg het recht munten te slaan en liet op Cadzand een versterking bouwen die in 874 werd verwoest. [Bron: “De heren van Cadsant, stamboom en heraldiek”, Rigo Hinderycks, Brugge].

11 Zie ook resultaten uit DNA-onderzoek langs mannelijke lijn.

 

image003.jpg

© Gestilleerde familiewapens laurentii.be van L. Lauwens, 2015 – © Migratie kaart, bewerking kaart GeoBasis DE/DKG, Google maps 2019 onder gebruikslicentie Bewerking oud wapen Cadzand in het Groeningemuseum Brugge, onder Public Domain (originele foto accreditatie Heraldry of the world, 2017, Wikimedia).

 

Voorouderlijke stamlijn  - 1160 Lauwereyns/Lawrence – de Warenne

Robert Lawrence (I) werd geboren omstreeks 1125 in East Sussex, UK1 als zoon van Laurent van Cadsant. Hij was een zilversmid met 'Vlaamse' 2 wortels die werkte voor de heer van Lancaster. Hij huwde Aline de Warenne3 en overleed omstreeks 1195 in Lancashire, UK.

Ouderlijk gezin:  Gezin Laurent van Cadsant, 1125, East-Sussex, Engeland

 

Afstammelingen:

·         Robert II Lawrence werd geboren omstreeks 1160 in Ashton Hall, Thurnham Parish, Lancashire, UK.

 

 

Robert Lauwereyns / Lawrence, zilversmid uit Vlaanderen

 

Zilversmid Robert Lawrence / Lauwereyns was een zoon zijn de Vlaamse ridder Laurens van Cadsant. Zijn vader verbleef toen in East Sussex en kwam van Cadzand in het graafschap Vlaanderen.

 

Robert had de stiel vermoedelijk in Vlaanderen geleerd, waar deze vanaf de 12e eeuw, onder meer onder de invloed van Cordobaanse zilversmeedkunst in Brugge en Gent, een hoge vlucht nam. In Engeland ging hij werken voor het huis van Lancaster4, en trok naar het noorden. Zilversmeden uit Vlaanderen stonden in hoog aanzien5.

 

Waar goudsmeden vooral sieraden maakten, maakten zilversmeden eerder gebruiksvoorwerpen zoals tafelzilver en sieraden als trouwringen. In de 12e eeuw was de zilversmeedkunst het meest vermaard in het Prinsbisdom Luik, het Maasland en het Rijnland. Het ging dan vooral om reliekhouders, processiekruisen en andere kerkelijke siervoorwerpen versierd met reliëfs. Brugge en Gent moesten hier niet voor onderdoen6. Archeologische vondsten vanaf de 10e eeuw bevestigen dat de zilversmeedkunst toen al in het graafschap Vlaanderen een hoog niveau had bereikt. De zilveren deniers van de graaf van Vlaanderen hadden een hoger zilvergehalte dan de Franse. Engeland zou pas op het eind van de 12e eeuw de zilveren Sterling introduceren. In het Zuiden van Engeland was eerder de tin bewerking een lokale nijverheid in de 12e eeuw.

 

Omdat het gebruikte tafelzilver werd herwonnen en opnieuw omgesmolten, is er archeologisch niet zoveel bewaard gebleven uit deze eeuwen. Na de “ontdekking” van Amerika in 1492 was er een grotere toevoer van zilver en in het Bourgondische rijk won de zilversmeedkunst aan belang om het prestige van de elite te etaleren.

 

Afbeelding met kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

Banden met Vlaanderen en Engeland

 

Roberts zoon Robert Lawrence II was naast zilversmid ook militair. Hij vertrok in 1188 op kruistocht en werd in 1191 tot ridder geslagen door koning Richard Leeuwenhart van Engeland, na deelname aan de kruistocht van 1188-1192. Zijn voorouders van Cadsant telden kruisvaarders in dezelfde generatie en in de generaties ervoor, zoals Guido van Cadsant de Baenst omstreeks 11479, Roland van Cadsant en Antoon van Cadsant omstreeks 1095. Kleinzoon Odin Lauwerijns uit Brugge zou hetzelfde pad volgen in 1248 en nog in 1396 nam Jan van Cadsant deel aan een kruistocht met Jan van Nevers ("Jan zonder Vrees") en liet het leven bij de roemloze slag van Nicopolis tegen de Turken.

 

De ‘Engelse’ Lauwereyns/Lawrence stamlijn zou starten met de emigratie van Laurens van Cadsant naar East Sussex in 1120. De generaties ervoor waren aangesteld als heren van Cadsant vanaf de 9e eeuw10.

 

Voorouders van Laurens van Cadsant kwamen uit Suffolk, UK in de 10e eeuw. Voorouder Olivier van Cadsant verbleef in Cadzand, Vlaanderen, omstreeks 950. Verder terug in de tijd, kwamen voorouders vermoedelijk van Vikings die zich na 869 en, permanent, vanaf  879 in het oosten van Engeland vestigden11, onder meer in Suffolk en Norfolk, waar ook een afwijkend dialect ontstond.

 

Na 917 migreerden heel wat van deze Deense Engelsen, na de dood van een Deense koning in Tempsford en de annexatie van het hertogdom door Edward de Oudere van Engeland. Het was niet ongewoon dat hun nakomelingen door de Franken werden aangesteld om eilanden als Cadzand en Diepenhede aan de monding van de Schelde te verdedigen. De verwantschappen met 'Noormannen' blijken in meerdere generaties. Toen Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland veroverde in 1066, verwierven de voormalige viking-Normandiërs heel wat macht.

 

 

Heraldische kenmerken

 

Afbeelding links: het wapen van Cadzand zoals dit er in 1571 zou hebben uitgezien. Merk de gelijkenissen qua vormgeving met het schild gevoerd door de families Lauwers in West-Vlaanderen in 1652. Dit familiewapen bestond uit een zilveren achtergrond, met drie zwarte zwanen zonder bek of poten (zgn. "merlettes") bovenaan en een zwarte dwarsbalk. Ook het wapen de Baenst had deze indeling.

Afbeelding rechts: het familiewapen gevoerd door Odin Lauwereyns, ridder van Diepenhede, in 1247.

 

Het wapen werd ook gevoerd door de heren van Cadsant en zou oorspronkelijk komen uit het hertogdom Suffolk, in het oosten van Engeland.  

 

 

Lauwereyns en Lawrence hadden hetzelfde devies

 

Het devies “Ad Laurum non aurum” (begin 13e eeuw – “Onversaagd in moeilijke tijden”) van Odin Lauwereyns, zou in latere eeuwen bij de familie ook onder de vorm “Virtutes Inarduo

(einde 13e eeuw - “Dapperheid in moeilijke omstandigheden”) behouden blijven. Dit devies is gelijkaardig met deviezen van Lawrence in Engeland (“Virtute vinces” of “Dapperheid overwint”).

 

 

De Robert Lauwereyns die in 1330 terugkeerde naar Engeland

 

Bij de nakomelingen van Odin Lauwereyns van Diepenhede weten we dat Robert Lauwereyns in 1330, drie generaties later, terugkeerde naar Engeland.

 

Robert ging er bij de naam Lawrence7. Dit was de periode waarin de Engelse koning Edward III een expeditie zond naar het eiland Cadzand tegen de Franse vazal Lodewijk van Vlaanderen. Het eiland werd in november 1337 door de Engelsen bezet8 en Robert zou in Engeland overlijden omstreeks 1360.

 

Zijn nakomelingen gingen bij de Engelse naam Lawrence en vestigden zich in de omgeving van Suffolk, UK.