Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zie onderzoek van H.G. Somersby en anderen die de geboorte situeren tussen 1185 en 1190, terwijl andere bronnen zijn geboorte situeren in 1196 in Ashton Hall of in Brugge.

2 Het is mogelijk dat Odin Lauwereyns de zoon was uit een eerdere relatie van Robert Lawrence met een vrouw (concubine) uit het Graafschap Vlaanderen of uit de omgeving van Manchester6. De familienaam werd in Vlaanderen gespeld als Lauwrence en Lauwereyns en is een patroniem afgeleid van betovergrootvader Lauwrijn van Cadsant (1070-1095), wiens familiewapen door Odin werd gevoerd.

3 Zij was een nakomeling van Torfin ‘de Deen. Het zou gaan om een uit Normandië afkomstige familie wiens naam oorspronkelijk als Wessyngton zou zijn gespeld; de familie bezat landgoed in Lancashire, UK. Dit was het voorouderlijk geslacht van de latere Amerikaanse president Georges Washington.

4 Bertha van Holland, een dochter van Robert de Fries, huwde Filips I, koning van Frankrijk tussen 1060-1108.

5 Roland van Cadsant (°1075), nam deel aan een kruistocht met Godfried van Bouillon en Robert van Vlaanderen in 1095-1099. Bij zijn zoon Guido van Cadsant start de stamlijn de Baenst van Cadsant. Guido was ook kruisridder, geboren in 1135, gehuwd met Lyndalia Van Lembeke, overleden te Dendermonde. Hij was admiral van Vlaanderen en Kapitein van Biervliet. Een andere zoon Roland jr. van Cadsant was geboren in Oostburg en overleed in 1202 in Syrië.

6 Een merkwaardig gegeven is ook dat de familie de Walton of “Walton on the Hill” in 1176 een familiewapens voerde met drie zilveren zwanen, gebekt en gepoot, op een azuur achtergrond. Dit wapen bleef bewaard als een stadwapen van Hale, dat als deelgemeente van Trafford met Ashton in de omgeving van het huidige Manchester lag.

 

image003.jpg

© Gestilleerde famiewapens laurentii.be van L. Lauwens, 2015, P. Lauwens, 2022 – © Migratie kaart, bewerking kaart GeoBasis DE/DKG, Google maps 2019 onder gebruikslicentie  - wapen Laon onder Creative Commons licentie CC BY-SA 3.0, Bruno Valette, 2006.

 

Voorouderlijke stamlijn  - 1222 Lawrence – de Trafford (Lauwereyns) de Lancaster

Robert Lawrence werd geboren omstreeks 1196 als zoon van Robert Lawrence en Ann Wallace. Hij was schildknaap van Lancashire 1. Hij huwde omstreeks 1222-1226 met Amabil de Trafford, dochter van James de Trafford6.

Robert Lawrence overleed in 1265 te Ashton Hall, Lancashire, Engeland.

Ouderlijk gezin:  Gezin Lawrence- Wallace, 1190, Lancashire, Engeland

 

Afstammelingen:

·         Odin Lawrence / Lauwereyns werd geboren omstreeks 1222 in Brugge2.

·         James Thomas Lawrence de Lancaster werd geboren omstreeks 1224. Hij huwde in 1252 met Mathilde de Washington (Wessyngton), dochter van John de Washington3.

·         Robert Lawrence werd geboren omstreeks 1225 in Lancashire.

·         Janet Lawrence werd geboren omstreeks 1226. Zij huwde met de Dalton.

 

Van James Thomas Lawrence weten we dat hij en Mathilde de Washington:

·         een zoon John Lawrence hadden, geboren omstreeks 1255 in Ashton Hall. John Lawrence huwde met Margaretha Chesford, geboren in 1268 als dochter van Walter Chesford van Ashton under Lyne te Lancashire, UK.

o   een zoon John Lawrence werd geboren omstreeks 1300, zou huwen met Elisabeth Holt of Stabley

§  een zoon Edmond Lawrence werd geboren omstreeks 1325, zou in 1360 huwen met Agnes de Washington.

 

 

Afbeelding met kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Heraldiek

Uit deze periode zien we verschillende familiewapens in de families Lawrence/Lauwereyns en in de (voorouderlijke) lijn van de heren van Cadsant. Het wapen gevoerd door de Engelse families gaat terug op een voormoeder van de markiezen van Ivrea, Italië. Dit was het huis van de Palatijnse graven van Bourgondië, waaruit behalve de graven Bourgondië ook de koningen van Castilië stammen.

Afbeelding met tekst, illustratie

Automatisch gegenereerde beschrijving 

Het familiewapen van Lawrence in Engeland was afgeleid van het wapen van Ivrea. Merk dat Jan Van Cadsant in 980 was gehuwd met Amadea, prinses van Ivrea, dochter van markies Adelbert van Ivrea en Geberga de Dijon. Jan van Cadsant was geboren omstreeks 950 in Cadzand als zoon van Olivier van Cadsant (geboren in Suffolk, UK) en was de grootvader van Antoon II van Cadsant.

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

1210: het wapen gevoerd door de tak de Baenst van Cadsant. De betovergrootvader Roland van Cadsant5, geboren omstreeks  1075 als zoon van Antoon II van Cadsant, was een jongere broer van Lauwrijn van Cadsant.

1247: het wapen gevoerd door Odin Lawrence / Lauwereyns in het Graafschap Vlaanderen. Dit was het wapen van betovergrootvader Lauwrijn van Cadsant, geboren omstreeks 1070.

Afbeelding met tekst, illustratie

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het wapen van het Franse koningshuis Capet de France (787-1322). Er waren banden tussen van Cadsant met zowel Frankrijk, Engeland als het graafschap Vlaanderen: Antoon II van Cadsant vergezelde Robert de Fries4 op pelgrimstocht (1086-1091) en werd door hem tot ridder geslagen. Na overstromingen van Cadzand (1086-1099) verhuisde de familie naar de streek van Leicester (East Midlands, UK).

Antoons broer Philip van Cadsant was hoogbaljuw van Gent en overleed in 1071 te Nancy (Grand Est, FR). Broer Gerard van Cadsant was abt te Saint-Quentin (Picardie, FR).

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

1112: Het wapen van de Franse stad Laon (Aisne, Picardie, FR) combineert de kleurkenmerken van het wapen van de Baenst van Cadsant en de schikking van het oudere wapen van Cadsant met het wapen van de Capetingse Franse koninklijke familie. De precieze datering en oorsprong van het stadswapen is onduidelijk, maar zou verwijzen naar de kruisvaarders van Laon volgens de lokale geschiedschrijving. De merlettes kwamen ook voor in het wapen van deelgemeente Aulnois-sous-Laon. Er is een band met de familie van Cadsant en Picardië in de voorgaande eeuw via Gerard van Cadsant, abt te Saint-Quentin.

 

Antoon II van Cadsant huwde omstreeks 1070 met Emma Capet de France, dochter van de Franse koning Henri I (1031-1060) en zus van Filips I, de Franse koning tussen 1052-1108. Merk dat Laon in het Middelnederlands werd uitgesproken als “Louwen”.

 

Pepijn de Korte, koning van de Franken tussen 751-768, was gehuwd met Bertrada de Laon, dochter van Charibert van Laon en zij waren de ouders van Karel de Grote en Boudewijn I, de eerste gouwgraaf van het graafschap Vlaanderen zou in 840 in Laon zijn geboren, net als de koningen van West-Francië, Louis IV in 920 en Lotharius in 941.

 

Afbeelding: een ander gekend familiewapen Lauwer(en)s in West-Vlaanderen in de 13e eeuw. In dit wapen kwamen vier zilveren merlettes voor op een azuurblauwe achtergrond, vergezeld van een boomstronk in sinopel (groen). De stronk wordt heraldisch geďnterpreteerd als een teken van ontheemding, een familie die de geboortegrond verliet.

 

Merk dat de kleuren in het familiewapen van de verwante familie de Baenst een inversie waren van deze kleuren zilver en azuurblauw.

 

Afbeelding: het familiewapen van Walton (on the Hill), gevoerd omstreeks 1176 in de deelgemeente Hale van Trafford. De zwanen waren in zilver op een azuur achtergrond. Het wapen van Odin Lauwereyns van Diepenhede kwam ook voor in azuur uitvoering. Er is twijfel of de achtergrond de  dekkleur azuur had op een scharlaken rode ondergrond dan wel of de kleur oorspronkelijk scharlaken was, zoals in latere varianten voorkwam. Door beschadiging van de deklaag azuur, zou de grondlaag scharlaken hoe dan ook zichtbaar worden, en dat leidde mogelijk tot een andere interpretative van de oorsprongskleur (uit vergelijkend onderzoek met de evolutie van kleuren in andere wapens).