Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Geen verdere gegevens met zekerheid bekend.

2 Volgens de legende zou een Mariabeeld uit een “zeldzame soort” hout, dat was aangespoeld in de Rupel, zijn gebeiteld. Dat beeld werd aan de bijzondere boom op de plaats die toen nog “aan den boom” heette, zijn geplaatst. Het verhaal vertoont opvallende gelijkenissen met de Maria devotie in Scherpenheuvel. Zie ook het verhaal over “heidense” bomenverering in Scherpenheuvel in de 16e eeuw.

 

Met bijzondere dank aan het stamboomonderzoek van Luc Van Camp.

image009.jpg

© Bewerking kaart Google maps, 2019, onder gebruikslicentie. – Afbeelding wapenschild Boom onder Public Domain (Foto bron Archmedus, 2014, Wikimedia).

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1726 Lauwers-Vertommen, Boom/Niel

Willem Lauwers  werd in 1685 geboren als zoon van Jan Lauwers  en Cornelia Lamot. Hij huwde op 15 oktober 1726 in Niel met Anne Marie Vertommen1.

 

Anne Marie Vertommen overleed op 29 januari 1766 in Boom op 64-jarige leeftijd. Willem Lauwers overleed in Niel.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers-Lamot, 1685 Willebroek

 

Kinderen uit het gezin:

·         Peter Lauwers   werd gedoopt op 4 juni 1727 in Boom. Doopgetuigen waren Peter Vertommen en grootmoeder Cornelia Lamot.

·         Ann Katrien Lauwers  werd geboren op 10 november 1730 in Boom. Doopgetuigen waren Jan Vertommen en tante Anna Lauwers. Zij is er jong overleden.

·         Gielis Lauwers  werd gedoopt op 15 juli 1731 in Boom. Doopgetuigen waren Gielis Vertommen en Petronella Jacobs.

·         Ann Katrien Lauwers  werd gedoopt op 10 september 1733 in Boom. Doopgetuigen waren Simon Verhavert en Ann Katrien Van Nieuwenhuysen.

·         Petronella Lauwers  werd gedoopt op 6 mei 1737 in Niel. Doopgetuigen waren Jan Baptist Van Onckelen en Petronella Lamot.

·         Jan Baptist Lauwers  werd gedoopt op 18 oktober 1739 in Niel. Doopgetuigen waren Jan Kennis en Ann Katrien Van Nieuwenhuysen.

 

 

Over de geschiedenis van Boom

 

image013.jpg

Boom ontstond op de weg die Rumst (aan de bron) en Schelle (aan de monding) verbond aan de Rupel. Daar moet ergens een opmerkelijke boom hebben gestaan in of nabij de moerassige overstrook van de Rupel2.

 

De parochie behoorde aanvankelijk tot de parochie Kontich maar werd in 1290 samen met Rumst, Terhagen, Willebroek, Ruisbroek en Hendonk verenigd in het “Land van Rumst”. In 1645 kreeg Boom een eigen schepenzegel en werd het een zelfstandige gemeente. Dat was tachtig jaar voor Willem Lauwers en Anne Marie Vertommen er voet aan de grond zetten.

 

Boom is vooral bekend door de baksteennijverheid. De vroegste sporen daarvan dateerden uit de Romeinse tijd, en de nijverheid zou opnieuw aan belang hebben gewonnen toen omstreeks 1235 de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem er opnieuw bakstenen liet bakken voor de bouw van hun abdij. Van een echte industrie is pas sprake nadat de eerste ringoven in gebruik werd genomen in 1868. Nadien nam deze nijverheid industrieel een hoge vlucht en in 1896 telde Boom al 48 steenbakkerijen en 42 fabrieken waar ‘Boomse’ (dak)pannen en ‘Boomse’ tegels werden gemaakt. Vanaf de 20e eeuw kwam er ook een verder gaande mechanisatie van het kleibaggeren op dreef. In de periode dat Willem Lauwers en Anne Marie Vertommen er woonden, was steenbakkerij nog een handmatige ambacht.

 

Migratie van Hombeekse families Lauwers eind 17e, begin 18e eeuw

 

image010.jpg