Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Haar geboortedatum en ouders zijn niet met zekerheid vast te stellen omdat zij vermoedelijk als Maria (met tweede naam Magdalena4) werd gedoopt. Ook gespeld als Bulens, Beulens, in Weerde en Elewijt mogelijk ook als Buls; voluit was haar voornaam Magdalena. De familie kwam oorspronkelijk ook uit Hombeek en Leest en kwam in dezelfde periode als Lauwers/Lauwens in Zemst terecht.

2 De familie was enkele generaties ervoor verwant via het huwelijk van Margriet Lauwers met Philip Vermeeren in Hombeek in 1589. In Humbeek kwam ook de schrijfwijze Vermeiren voor; in Zemst Vermeren. Oudere spellingvarianten zijn Van der Meeren en Vander Meeren. Een verwante, dame van ter Haegen, was gehuwd met Philip Hendrik du Jardin, de toenmalige burgemeester van Mechelen.

3 De naam werd ook gespeld als Ceuleers, Keuleers en Keulemans. Een groottante heette Jeanne Ceuleers. Meijsmans werd ook gespeld als Meysmans, Govaerts als Goovaerts, Bautmans als Bautens en Batens, Coeckelberghs als Coeckelbergs, Cockelbergs, Koekelberghs, …

4 Er heerste een kerkelijk taboe op de naam Maria Magdelena, die in de uitgegeven evangeliën als een dame van lichte zeden werd bestempeld. In andere evangeliën die de Kerk niet uitgaf en waarvan de publicatie lang werd verboden, werd zij evenwel als de vrouw van Jezus beschreven (…). Het idee dat Jezus gehuwd was – en de bruiloft van Kanaän eigenlijk zijn bruiloft was – werd als ketters beschouwd.

 

Met bijzondere dank aan de bewerking van de parochieregisters door Marc Alcide, 2000.

 

image009.jpg

© kaarten Laurentii.be, 2019

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1708 Lauwers-Buelens, Humbeek/Zemst

Jan Lauwens   werd gedoopt op 8 juli 1682 in Zemst als zoon van Jan Lauwers  en Katrien Van Gijsel. Hij huwde op 26-jarige leeftijd op 29 december 1708 in Grimbergen met Magda Buelens1.

 

Het gezin woonde aanvankelijk in Humbeek bij Grimbergen en verhuisde tussen 1712 en 1715 naar Zemst. Jan Lauwens verkocht met zijn zussen Anna en Martine zijn erfdeel in de ouderlijke hofstede “De Hulshocht” aan de Heerestraat in Zemst op 6 december 1725. Koper was zijn zus Cecilia, die de hofstede met aanhorende grond van drie dagwand in 1726 zou verkopen.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers – Van Gijsel , 1674 Zemst

 

Kinderen uit het gezin:

·         Jan Lauwers   werd gedoopt op 7 juli 1710 in Humbeek.

·         Maria Lauwers   werd gedoopt op 10 november 1712 in Humbeek.

·         Peter Lauwers   werd gedoopt op 6 mei 1715 in Zemst. Doopgetuigen waren Peter Vermeeren2 en tante Martine Lauwers.

·         Willem Lauwers   werd geboren op 19 augustus 1717 te Zemst. Doopgetuigen waren nonkel Willem Bautmans en tante Cecilia Lauwers .

·         Jeanne Lauwers   werd geboren op 20 december 1719 te Zemst (tweeling). Doopgetuigen waren nonkel Antoon Van Steenwinckel en Jeanne Ceulemans3. Zij overleed ongehuwd op 56-jarige leeftijd en werd begraven op 27 november 1776 te Zemst.

·         Joos Lauwers   werd geboren 20 december 1719 te Zemst (tweeling). Doopgetuigen waren  Joos Coeckelberghs en Anna Leemans.

·         Nicolaas Lauwers   werd geboren op 2 mei 1722 te Zemst. Doopgetuigen waren nonkel Norbert Muyldermans en Jeanne Elias. 

·         Maarten Lauwers   werd geboren op 13 december 1724 te Zemst. Doopgetuigen waren Maarten Govaerts en Katrien Ceulemans3.

·         Anna Lauwers   werd geboren op 5 maart 1728 te Zemst. Doopgetuigen waren Willem Verlinden en Anna Wijns.

·         Barbara Lauwers   werd geboren op 5 maart 1730 te Zemst. Doopgetuigen waren Corneel Jacobs en Barbara Buelens.

·         Augustin Lauwers   werd geboren op 22 april 1733 te Zemst. Doopgetuigen waren Augustin Meijsmans en Maria Muyldermans.

 

 

 

Migraties uit Hombeek in de 17e eeuw

 

image009.jpg

Kaart: de tweede helft van de 17e eeuw verlieten meerdere Lauwens/Lauwers families Hombeek om in een omliggende parochie een leven op te bouwen.

 

In de eerste helft van de 17e eeuw was ook een naamgenoot Jan Lauwers  al uitgeweken van Hombeek naar Zemst. Deze Jan huwde in 1612 in Hombeek met Liesbeth Verreeth, waar de eerste kinderen werden geboren, en verhuisde in 1616 naar Zemst. Ook Maria Lauwers  was er in 1618 gaan wonen met haar man Jasper Kiekenbosch2.

Aan het eind van de 16e eeuw waren er al Lauwens/Lauwers families die zich vestigden in Zemst, afkomstig van een voorouderlijke stamlijn uit Grimbergen uit de generaties vóór Joris Lauwerens  en Christine Van Dormael, stamouders van de Hombeeks-Leestse stamlijn.

 

image011.gif

Afbeelding: situering van de woonkernen in het Zemst van de 17e eeuw (Zemst-Laar, Zemst-Bos, Zemst, Eppegem, Weerde, Hofstade en Elewijt) en de omliggende woonkernen (Humbeek, Grimbergen, Hombeek, Leest, Hever, Mechelen, Muizen, Schiplaken, Perk, Berg, Kampenhout, Houtem, Vilvoorde). De vermelde Lauwers-en in de streek weken in van Leest en Hombeek.