Afbeelding met wapen, symbool, embleem

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zij was geboren op 30 november 1771 in Boom als dochter van Adriaan Emmanuel Maes en Anne Marie De Clerck (beiden afkomstig uit Baasrode).

2 Een zoon van dit gezin, Gielis Aerts, geboren op 16 november 1822 in Boom, was overigens een vermaard Belgisch fluitist. Gielis Aerts kreeg zijn muzikale opleiding aan het Conservatorium van Brussel en trad op in Frankrijk voor de toenmalige koning Lodewijk Filip, in Italië en in Engeland. Hij maakte deel uit van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel en was professor aan het Conservatorium van Brussel. Werken als Fantaisie en Air varié heeft hij zelf op 3 februari 1841 in zaal Diligentia te Den Haag uitgevoerd. Even later bracht hij het ook in Rotterdam, met een uitvoering van Variatiën. In 1847 nam hij deel aan de Prix de Rome met zijn cantate La vendetta.

3 Zie gezinsreconstructies Boom.

 

Met bijzondere dank aan het stamboomonderzoek van Luc Van Camp en Gunter Van Aelst.

 

image009.jpg

© Foto’s klederdracht van het begin van de 19e eeuw uit private collectie Laurentii.be, 2023 (Museum van Bokrijk – Museum van Waterloo). - Bewerking kaart Google maps, 2019, onder gebruikslicentie. – © Prent Jacques Callot, 1594, uit private collectie, origineel onder Publiek Domein.

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1798 Lauwers-Maes, Boom

Gielis Lauwers  werd geboren op 17 november 1776 in Boom als zoon van Peter Lauwers  en Ann Katrien Vermeren. Hij huwde op 12 juli 1798 in Boom met Marie-Jeanne Maes1.

 

Gielis Lauwers was kleermaker in Boom.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers-Vermeren, 1761 Boom3

 

Kinderen uit het gezin:

·         Marie Ann Lauwers  werd geboren op 13 februari 1799 in Boom.

·         Jeanne Katrien Lauwers  werd geboren op 21 oktober 1801 in Boom.

·         Jacques Lauwers  werd geboren op 30 juli 1804 in Boom.

·         Marie Liesbeth Lauwers  werd geboren op 25 april 1807 in Boom.

·         Jozef Lauwers  werd geboren op 19 mei 1811 in Boom. Hij overleed jong op 24 december 1812 in Boom.

·         Marie Thérèse Lauwers  werd geboren op 21 december 1812 in Boom.

 

 

Migratie van Hombeekse families Lauwers eind 17e, begin 18e eeuw

 

image008.jpg

Kaart: Het ouderlijk gezin woonde in Boom. De grootouders waren in 1737 verhuisd naar Niel. Gielis behoorde tot de derde generatie in Boom, afkomstig van Hombeek-Leestse stamlijn.

 

1821 - De kleren maken de vrouw

 

Gielis Lauwers  was kleermaker in Boom. Ook zijn dochters zochten het in dezelfde branche.

 

We weten dat Marie Ann Lauwers  op 19 juni 1822 in Boom huwde met Peter Hendrik Cusseneers, een kleermaker, geboren op 19 november 1801 in Bergen-op-Zoom, NL, als zoon van Peter Cusseneers en Cornelie Prop3.

 

Haar zus Marie Jeanne Lauwers , die ook ging bij de naam Jeanne Katrien, huwde een jaar eerder op 10 mei 1821 in Boom met Peter Frans Aerts2, kleermakerswerkman, geboren op 21 juni 1801 in Antwerpen als zoon van Frans Emmanuel Aerts en Cornelie Van Camp3.

Haar zus Marie-Thérèse Lauwers  huwde op 8 juni 1836 in Boom met Peter Karel Cusseneers, kleermaker, geboren op 5 oktober 1813 in Duffel als zoon van Jan Valeer Cusseneers en Marie-Thérèse Petronella De Keyser. Peter Karel Cusseneers overleed op 12 oktober 1845 in Boom op 32-jarige leeftijd3.

Ook de eeuwen nadien stond Boom bekend om zijn kleermakers.

 

Afbeelding met kleding, persoon, Menselijk gezicht, Modeaccessoire

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding: uit deze periode stammen ook de protserige uniformen zoals het leger van Napoleon die droeg in 1815.

image011.jpg

Afbeelding rechts: een bedelaar in “lompen”. Kleding en status, het is van alle tijden. Massaproductie, merken en distributieketen spelen een grote rol in de keuzemogelijkheden bij hedendaagse kleding, al was grootschalige productie in de 18e en de 19e eeuw ook aan de orde in letterlijk de uniformiteit van militaire kostuums.

Afbeelding met schets, Kostuumdesign, Mode-illustratie, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving

De naam en faam van de kleermakers speelden een belangrijke rol, “voddenmarchanten” (handelaars in lompen) , (industriële) textielfabrikanten en stoffenwinkels hadden goed te doen in de 19e eeuw. De gewone mensen die zich geen kleermaker konden veroorloven, redden zichzelf in het maken en verstellen van kleding.